trójkat wpisany w okrąg
Uczeń : Trójkąt ostrokątny równoramienny ABC (∡B = ∡C) wpisano w okrąg. Następnie przez punkty B i C
poprowadzono styczne do okręgu, przecinające się w punkcie D. Miara kąta CDB jest dwa razy
mniejsza od miary kąta przy podstawie trójkąta ABC. Oblicz miarę kąta BAC.
Powtarzam na jutrzejszy sprawdzian i nie mogę sobie poradzicć z tego typu zadaniami, ktoś
pomoże? z góry dzięki.
21 kwi 18:49
Brunetka94: ∡BDC| = alfa
|∡ACB| = 2 alfa
|∡BAC| = beta
w czworokacie BOCD
|∡BOC| = 2 beta − kąt środkowy oparty na tym samym łuku, co wpisany kąt BAC
|∡OBD| = |∡OCD| = 90 stopni
|∡BOC| + |∡BDC| = 180 stopni
s beta + alfa = 180 stopni
|∡EAC| =
12 beta
|∡AEC| = 90 stopni
|∡ECA| = 2 alfa
2 alfa +
12 beta = 90 stopni
| ⎧ | alfa+2 beta=180 stopni | |
| ⎩ | 2alfa+ 12 beta=90 stopni |
|
| ⎧ | −2 alfa− 4 beta=−360 stopni | |
| ⎩ | 2alfa + 12 beta=90 stopni |
|
−
72 beta = − 270 stopni
beta = (
5407) stopni
21 kwi 19:12
iekso: masz do tego odp? miara kąta wyszła mi 12 ∡B
21 kwi 19:15