Sprawdź, dla jakich liczb..
wajdzik: Sprawdź, dla jakich z liczby:
2z;z
2+4;z
3+7; tworzą ciąg arytmetyczny:
2z
2+8=2z
3+2z+7
2z
3−2z
2+2z−1=0
Cuda mi tutaj wychodzą a ma wyjść liczba: 1
Gdzie zrobiłem błąd?
Mógłby ktoś zerknąć?
21 kwi 18:45
Kaja: chyba przy z3 nie powinno bycćdwójki w liczniku
21 kwi 18:47
wajdzik: Tak, z
3−2z
2+2z−1=0
Dalej mi nic z tego nie wychodzi
21 kwi 18:55
wajdzik:
21 kwi 19:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i zauważasz że W(1) = 0

dzielisz ... a później już Δ
21 kwi 19:02
Mila:
z3−2z2+2z−1=0
w(1)=0
Schemat Hornera z=1
1 −2 2 −1
1 −1 1 0
z3−2z2+2z−1=(z−1)(z2−z+1)=0
z=1 lub (z2−z+1)=0,Δ<0 brak rozwiązan
Spr.
2z;z2+4;z3+7;
2,5, 8 r=3, a1=2
21 kwi 19:06
pigor: ..., lub
2(z
2+4)=2z+z
3+7 ⇔ z
3−2z
2+2z−1=0 i grupujesz np. tak :
z
3−z
2−z
2+z+z−1= 0 ⇔ z
2(z−1)−z(z−1)+1(z−1)= 0 ⇔ (z−1)(z
2−z+1)=0 ⇔
⇔ z−1=0 ⇔
z=1 − szukana jedyna liczba z . ...
21 kwi 19:11