Kule ze zwracaniem i bez
leeoo: W urnie jest z kul zielonych i c kul czarnych. Losujemy dwie kule
a) bez zwracania
b) ze zwracaniem
Jaka jest szansa wylosowania kul tego samego koloru?
21 kwi 18:37
leeoo: 
21 kwi 18:42
leeoo:
21 kwi 19:20
21 kwi 21:21
TULIPAN88: ile jest kul zielonych? a ile czarnych?
21 kwi 21:27
21 kwi 21:30
Trivial:

Drzewo.
| | z | | z−1 | | c | | c−1 | | z(z−1) + c(c−1) | |
a) p = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | z+c | | z−1+c | | z+c | | z+c−1 | | (z+c)(z+c−1) | |
| | z | | c | | z2+c2 | |
b) p = ( |
| )2 + ( |
| )2 = |
| |
| | z+c | | z+c | | (z+c)2 | |
21 kwi 21:35
leeoo: Dziękuję za pomoc.
22 kwi 01:33