Równanie
Równina: Witam

Proszę o pomoc
4x
3−49x
2+60x−12=0 a=0,25
Obliczam:
(4x
3−49x
2+60x−12):(x−0,25)
tab. Hornera
wychodzi:
4x
2−48x+48 |:4
x
2−12x+12
(x
2−12x+12)(x−0,25)=0
liczę deltę,
pierwiastki to: x=6−2
√6 v x=6+2
√6
więc dobrze wyszło, ale dlaczego w rozwiązaniu nie piszę jeszcze x=0,25? Bo np. w poprzednim
a=−5 i poźniej pisze , że x=−5 itd. Dlaczego?
21 kwi 18:36
Technik:
widocznie błąd w rozwiązaniu, jeśli dzieli się przez ''a'' to ''a'' musi być pierwiastkiem tego
wielomianu
21 kwi 18:39
Równina: zadanie z kiełbasy, więc chyba nie ma błedów w odpowiedziach? Często używana, to poprawiona
powinna być, bo mam nową wersję.
21 kwi 18:43
Równina: Na 100% mam dobrze?
21 kwi 18:46
Równina: proszę o odpowiedź
21 kwi 18:53
bezendu: Który numer zadania ?
21 kwi 18:57
Równina: 1.14
21 kwi 18:58
bezendu:
zadanie 1.14 przykład c)
4x3−49x2+60x−12: (x−0,25)
4x2−48x+48=0
x=6−2√6 lub x=6+2√6
Najpierw musisz podzielić ten wielomian i otrzymasz równanie kwadratowe i z tego równania
wypisujesz tylko pierwiastki więc w odpowiedziach jest dobrze
21 kwi 19:03
Równina: a w a)
wyszło: z tabelki:
x2+11x+30
i poźniej (x2+11x+30)(x−4)=0
itd.
i wyszło:
−6, −5 i 4
21 kwi 19:08
Równina: i się a=4 liczyło do rozwiązania
21 kwi 19:09
Równina: nie rozumiem tylko tego, że raz się zalicza do rozwiązania a drugi raz nie
21 kwi 19:09
bezendu: w sumie to ja chyba głupotę napisałem Technik ma rację musi być błąd w rozwiązaniu

sam też
mam napisane że 0,25 jest pierwiastkiem tego równania
21 kwi 19:12
Równina: ok, dziękuję Wam za odpowiedzi i zainteresowanie
21 kwi 19:14
pigor: ..., a więc 4x
3−49x
2+60x−12=0 i a=0,25 − pierwiastek równania to np.
grupując :
4x3−49x2+60x−12= 4x
3−x
2−48x
2+12x+48x−12= x
2(4x−1)−12x(4x−1)+12(4x−1)=
= (4x−1)(x
2−12x+12)=0 itd. a w odp. nie piszą pierwiastka 0,25 , bo chyba on był dany
(tak rozumiem z twojego postu) , natomiast
w poprzednim piszą w odp x=−5, bo zapewne był to pierwiastek dwukrotny

...
21 kwi 19:28