Dziwne ze stożkiem
MM: Trójkąt o bokach 2,3,4 obraca się wokół najdłuższego boku. Oblicz objętość bryły powstałej w
wyniku tego obrotu.
21 kwi 18:26
pytajka: Dostaniesz dwa stożki. Jeden o tworzącej 3 i drugi 2. Wysokość jednego to x, drugiego 4−x.
Promień to wysokość podanego trójkąta padająca na bok równy 4. Oznacz w trójkącie tę wysokość
i z dwóch twierdzeń Pitagorasa dostaniesz układ równań:
h2 + x2 = 22
h2 + (4−x)2 = 32
Chyba dalej łatwo, ale niech ktoś mnie sprawdzi, bo tak na szybko.
21 kwi 18:41
Tomek:

w wyniku obrotu powstają dwa stożki o tych samych podstawach. aby obliczyc ich V musimy znależć
wysokość trójkąta opuszczoną na podstawe o dł 4 (h=r)
z tw kosinusów liczymy α:
16=9+4−2*2*3*cosα
| | 1 | |
cosα=− |
| − a więc II ćwiartka (kąt 90<α<180) |
| | 4 | |
z jedynki trygon. liczymy sinα:
sin
2α=1−cos
2α
| | √15 | |
sinα= |
| ujemny sinus odrzucamy bo musi byc dodatni |
| | 4 | |
liczymy pole trójkąta ze wzoru:
obliczamy teraz h:
teraz podstawiamy na wzór V:
| | 1 | | 3√15 | | 45 | |
V= |
| *π*( |
| )2*4= |
| π |
| | 3 | | 8 | | 16 | |
powinno być dobrze...
21 kwi 18:54
Brunetka94: x+y=4
2
2 = r
2 + x
2 ⇒ r
2 =4−x
2
3
2= r
2 + y
2 ⇒ 9 − y
2
4−16 + 8y −y
2 = 9−y
2
8y=21
y=
218
x= 4 −
218 =
118
r=
√4−x2 =
√4−12164 =
4516 pi
H1 = x =
118
H2 = y =
218
H1 + H2 = 4
r =
3√158
Vc = V1 + V2 =
4516 pi
21 kwi 18:54