Ile wynosi b
lolo: logb 3√5 = log 5
ile wynosi b
21 kwi 18:04
lolo: dokadnie to 3√5
21 kwi 18:08
PW: Czyli logb3√5=log5 i ten logarytm po prawej stronie ma podstawę 10?
21 kwi 18:24
21 kwi 18:30
lolo: ok dzięki a powiecie mi jeszcze jak zrobić to logb 3√5=5
21 kwi 18:33
Kaja: a to b, to w końcu jest podstawa logarytmu?
21 kwi 18:34
lolo: tak podstawa
21 kwi 18:36
Kaja: to popatrz sobie na moje rozwiązanie powyżej.
21 kwi 18:37
Kaja: z tego co pisałeś wyżej, to po równa się było log5 a nie 5
21 kwi 18:38
lolo: to inny przykład
21 kwi 18:40
Kaja: | | log53√5 | |
możesz np. zamienić ten logarytm po lewej stronie na |
| |
| | log5b | |
21 kwi 18:43