Dzielenie
daniel1: Wykaż, że jeśli liczba naturalna x z dzielenia przez 8 daje resztę 4 i liczba naturalna y z
dzielenia przez 8 daje resztę 5, to liczba x+y z dzielenia przez 8 daje resztę 1. Jak w ogóle
zabrać się za to zadanie? Wiem, że te liczby mogę zapisać tak
8x+4 i 8y+5 ale co dalej ?
Proszę o pomoc
21 kwi 17:58
Bogdan:
x = 8c + 4, y = 8d + 5, c∊N, d∊N, e∊N
x + y = 8c + 4 + 8d + 5 = 8c + 8d + 8 + 1 = 8(c + d + 1) + 1 = 8e + 1, e = c + d + 1
21 kwi 18:07
krystek: 8(x+y)+9=8(x+y+1)+1 c nu
21 kwi 18:08