aaa
:): Dla jakich wartości parametru m równanie (2m−1)x
2+4(m+1)x +m=0 ma dwa różne pierwiastki x
1 i
| | 1 | | 1 | |
x2, które spełniają nierówność |
| + |
| .m   |
| | x1 | | x2 | |
Jakie warunki?
Zapisałem, że:
Δ>0
2m−1≠0
I podaną własność którą trzeba obliczyć.
21 kwi 17:36
krystek: Tak
21 kwi 17:37
:): Lecz moja odpowiedź jest niezgodna z odpowiedzią w książce.
1. Z deltą
m>−1
3. m∊(0,
∞)
21 kwi 17:41
krystek: zapisz obliczenia , sprawdzę.
Δ=..
21 kwi 17:43
Kaja: chyba sobie źle policzyłeś deltę
21 kwi 17:47
krystek: Oczywiście, ale zainteresowany czeka aż ktoś wyliczy za Niego.
21 kwi 17:50
:): Δ: 16m
2+32m+16−16m
2−16m>0
16m+16>0
m>−1
m(−m
2−4m−4)>0
m=0 m=−2
21 kwi 17:50
:): Obliczone mam już wszystko na kartce. To nie tak, że szukam murzyna do odwalania roboty. Z góry
przepraszam.
21 kwi 17:51
:): W 2) m∊(−∞,−2)u(0,∞)
21 kwi 17:51
krystek: Źle b2−4ac=....−4*m*(2m−1)) i ta częśc masz źle
21 kwi 17:53
Kaja: przelicz jeszcze raz deltę. mnie wyszło z tego warunku z deltą m∊(−∞,−4)∪(−12,+∞)
21 kwi 17:56
krystek: 2)−m(m+2)2>0 pamiętaj ,że −2 jest podwójnym pierwiastkiem
21 kwi 17:57
:): Ok. Dzieki. Kapłem się już.
21 kwi 18:01
krystek: Tak to jest jak nie koncentrujesz się na swoim zadaniu a liczysz z innego postu

!
21 kwi 18:06
czesio: mi wyszło że m=1 lub m=−1/7, ale ni h*******a nie wiem czego tak i czy na pewno dobrze....
21 lis 23:01