Liczy się każda podpowiedź ;)
lektor: Oblicz wartość wyrażenia x4+1x4 gdy x+1x=3
czy w dobrą stronę idę kombinując w ten sposób:
(x2)2+(1x2)2 a następnie wzór skróconego mnożenia
natomiast to równanie x+1x=3 podnieść do potęgi 2?
21 kwi 17:27
lektor: idąc takim tokiem wychodzi mi 45, ok?
21 kwi 17:31
Kaja: | | 1 | | 1 | |
x4−(1x)4=(x2+( |
| )2)2−2(x* |
| )2= |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=[(x+ |
| )2−2x* |
| ]2−2(x* |
| )2=[32−2]2−2=47 |
| | x | | x | | x | |
21 kwi 17:38
Kaja: nie wiem czy to o to chodziło, bo nie wiem czy tam miał być x do potęgi
14 czy ułamek
21 kwi 17:39
lektor: ułamek 1/x
4 
dzięki śliczne !
21 kwi 17:54
PW: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x4+ |
| =(x2+ |
| )2−2x2 |
| =(x2+ |
| )2−2= |
| | x4 | | x2 | | x2 | | x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
((x+ |
| )2−2x |
| )2−2=((x+ |
| )2−2)2−2=(32−2)2−2=72−2=47 |
| | x | | x | | x | |
Zgadzam się z Kają (poza pierwszym minusem po x
4) − jeżeli dobrze odczytaliśmy treść zadania.
21 kwi 18:00
Kaja: racja PW, tam powinien być plus. Dzięki, że to zauważyłeś.
21 kwi 18:02
PW: Kaja, sąsiednie klawisze, to oczywiste. Zajmowałem się poligrafią. W środowisku krąży opowieść
(ponoć autentyczna), jak po wizycie cesarza ukazała się w gazecie notka, w której stało:
Żołnierze na widok Najjaśniejszego Pana srali na baczność". Podobno zecerowi włos z głowy nie
spadł.
21 kwi 18:15
Kaja: no nieźle PW
21 kwi 18:23