funkcja kwadratowa- zastosowania
matma: Proszę pomóżcie

..................szkielet prostopadłościanu wykonano z 56cm drutu.
Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt, którego jeden bok jest 2 razy dłuższy od drugiego.
Jakie powinny być długości krawędzi tego prostopadłościanu, by jego pole powierzchni
całkowitej było jak największe?
Bardzo proszę o odp.
i jeśli można to z wytłumaczeniem
21 kwi 17:10
allleksander: jeden bok w podstawie x drugi 2x, czyli w obu podstawach masz 12x do tego dodajemy 4H−dł wys =
56
3x+H=14
21 kwi 17:17
allleksander: jeśli chodzi o największe pole całkowite, związane to będzie z parabolą, a właściwie z jej
wierzchołkiem.
21 kwi 17:18
krystek:

56=4*2x+4*x+4*H
14=3x+H ⇒H=14−3x
P
c=.. zapisz i w zależnosci od x wyznacz Max
21 kwi 17:27
matma: no właśnie i ja robiłam to tak:
4c+4x+4y=56
c+x+y=14
x=14−c−y uzależniłam c i y
i podstawiłam pod P=2(x*y)+2(c*x)+2(c*y) i obliczyłam i dalej nie wiem jak zrobić
powinno wyjść 3X6X5cm
21 kwi 17:31
matma: aaa... to momencik
21 kwi 17:34
krystek: A jak się oblicz Powierzchnię ?
21 kwi 17:34
matma: jednak nie wiem
21 kwi 18:41
matma: Pc=2(2x*x)+2(x*h)+2(2x*h)
21 kwi 18:43