Kombinatoryka
tomasz:
1.Na ile sposobów mozna ustawic 4 chlopcow i 4 dziewczynki tak aby chlopcy nie stali obok
siebie?
2. Rzucasz 3 razy kostką, ile może byc roznych wynikow?
3. Mamy 5 kul bialych, 4 czarne. Losujesz bez zwracania 2 razy po 1 kuli. Na ile sposobow
mozesz wylosowac tak aby czarna byla druga?
21 kwi 17:00
irena_1:
1.
Interesują nas ustawienia cdcdcdcd lub dcdcdcdc
Takich ustawień jest 2*4!*4!
21 kwi 17:04
irena_1:
2.
Za każdym razem mamy 6 możliwości, więc wszystkich takich trójek jest 63
21 kwi 17:04
irena_1:
3.
Mogą tu być możliwości bc lub cc
Pierwszych jest 5*4, a drugich 4*3
Razem 20+12=32
21 kwi 17:06
tomasz: Ok, dziekuje bardzo. Mam jeszcze takie dwa zadania:
4. Ile jest cyf 4cyfriwych podzielnych przez 4?
5. Jest 10 kul. Na ile sposobow mozna je umiescic w 5 szufladach tak aby w kazdej byla inna
ilosc kul?
21 kwi 17:07
:): 4) czym się wyróżniają liczby podzielne przez 4?
5) Maks możesz włożyć 4. I pierwsza szuflada ma 5 możliwości, kolejna 4, następna 3, 2, 1. 5!
21 kwi 17:11
tomasz: że są liczbami parzystymi?
21 kwi 17:13
:): 4) 2ostatnie liczby muszą być podzielne przez 4. Czyli na końcu znajduje się 04, 08, 12, 16,
...92, 96.
Szukaj wzoru na liczbę wyrazów w ciągu posiadając pierwszy i ostatni wyraz.
21 kwi 17:14
:): Pofatygowałem się i podam Ci wzór.
an = a1 + (n−1)r
an jest końcową liczbą, a1 początkową r=4 a szukasz n.
21 kwi 17:16
tomasz: Sn=a1+an/2 *n
21 kwi 17:18
tomasz: aha czyli zly podalem

96=4+(n−1)*4
96=4+4n−4
96=4n/4
n=24
21 kwi 17:23
:): Ale 4) to nie koniec zadania.
24 dotyczy jednej setki.
Jeśli to ma być 4 cyfrowa to metodą mnożenia.
Na pierwsze miejsce masz 9 sposobów ułożenia liczby, następnej dziesięć, a przy dwóch ostatnich
24. Podsumowując 9*10*24=

21 kwi 17:32
tomasz: 2160?
21 kwi 17:33
:): Jeśli obliczyłeś to kalkulatorem to jestem pewien, że taki powinien wyjść wynik.
21 kwi 17:37
tomasz: ok, dziekuje
21 kwi 17:41
:):
21 kwi 17:42
tomasz: Jeśli miałbyś chęci to mógłbyś wytłumaczyć mi 3 zadanie?
21 kwi 17:47
:):

masz drzewko. Druga ma być czarna. czyli pasuje biała i czarna albo czarna i czarna.
| | 5 | | 4 | | 4 | | 3 | |
Jeśli jest to bez zwracania to P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| Ułamki to szanse na |
| | 9 | | 8 | | 9 | | 8 | |
wylosowanie kuli.
21 kwi 17:58
tomasz: | | 5 | | 4 | |
Hmm a dlaczego |
| * |
| ? |
| | 9 | | 8 | |
21 kwi 18:00
:): | | 5 | | 4 | |
Bo losujesz najpiew białą masz szanse |
| , a potem czarną |
| |
| | 9 | | 8 | |
21 kwi 18:02
tomasz: Aha no teraz rozumiem. Czyli wynik 20 + 12 jest zły?
21 kwi 18:03