funkcja kwadratowa-zastosowania
matma: szkielet prostopadłościanu wykonano z 56cm drutu. Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt,
którego jeden bok jest 2 razy dłuższy od drugiego. Jakie powinny być długości krawędzi tego
prostopadłościanu, by jego pole powierzchni całkowitej było jak największe?
Bardzo proszę o odp.
i jeśli można to z wytłumaczeniem
21 kwi 16:52
Brunetka94: podstawa;
a,b= dł. krawędzi
b=2a
c=dł. krawedzi bocznej
4a+4b+4c=56cm/;4
a+b+c=14
a+2a+c=14
3a+c=14
c=14−3a
..............
Pc=2ab+2ac+2bc=2a*2a+2a(14−3a)+2*2a(14−3a)=
4a²+28a−6a²+56a−12a²=
−14a²+84a=0 /:14
−a²+6a=0
masz funkcję kwadratową o ujemnym współczynniku a, która osiaga wartośc najwieksza, a wiec i
bryła pole najwieksze w wierzchołku
oblicz p=−b/2a=−6/−2=3= dł. krawedzi a
a=3
b=6
c=14−3*3=5
21 kwi 18:38