Proszę pomóżcie
Tomasz: W trójkącie prostokątnym ABC cosinus kąta ABC wynosi 0,8. W trójkąt wpisano okrąg; punkt D jest
punktem styczności tego okręgu z przeciwprostokątną AB. Wiedząc, że promień okręgu jest równy
5 cm, oblicz pola trójkątów ADC i DBC.
21 kwi 16:34
irena_1:
a=0,8c
a+b=c+2r
0,8c+b=c+10
b=0,2c+10
(0,8c)
2+(0,2c+10)
2=c
2
0,64c
2+0,04c
2+4c+100=c
2
−0,32c
2+4c+100=0
−0,08c
2+c+25=0 /*(−25)
2c
2−25c−625=0
Δ=625+5000=5625
| | 25−75 | | 25+75 | |
c1= |
| <0 lub c2= |
| =25 |
| | 4 | | 4 | |
c=25
a=0,8*25=20
b=0,2*25+10=15
x=b−5=10
y=a−5=15
cosα=0,8
sin
2α=1−0,8
2=1−0,64=0,36
sinα=0,6
sinβ=cosα=0,8
21 kwi 17:01
Tomasz: 2c2−25c−625=0
Δ=625+5000=5625
c1<0 lub c2=25
c=25
nie rozumiem jak do tego doszłaś, że c=25
21 kwi 19:47
irena_1:
Bo c to długość odcinka, więc nie może być ujemna
21 kwi 19:59