proszę o pomoc
Nie lubie matmy : 1.Zbiorem wartości funkcji (
√7−2
√2)x<4
√2−2
√7 jest przedział?
2.Wierzcholek paraboli bedacy wkresem funkcji y=(2+x)(3−2x) ma współrzędne ?
wiem ze trzeba p i q policzyc ale jak ...
3 (7x−x
2)=0
x(7+x)=0 da sie cos z tym jeszze zrobic

?
21 kwi 16:24
PW: 1. Pytanie popraw − to jest nierówność, a nie funkcja.
21 kwi 16:29
Nie lubie matmy : 3. Liczba miejsc zerowych funkcji (7x−x2) dla x<−1 a reszta zadań ma taką treść jak podałem
21 kwi 16:34
pigor: ...,
1)
(√7−2√2) x < 4√2−2√7 ⇔ (
√7−2
√2) x < −2(
√7−2
√2) /: (
√7−2
√2)< 0 ⇔
⇔
x > −2 ⇔
x∊ (−2;+∞) ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) np. tak : f(x)= (2+x)(3−2x)=
−2(x−32)(x+2) ⇒
W=(p,q)= ?,
gdzie
p= 12(x1+x2)=
12(
32−2)=−
12*
12=
−14 , zaś
q=f(
p)=f(−
14) (2−
14)(3+2*
14)=
74*
72=
498=
618,
czyli W=(−
14,6
18)=
(−14, 498) − szukany wierzchołek. ...
21 kwi 20:14