Zadanie z parametrem.
allleksander: wykaż że funkcja 2x2+mx−1=0 są takie dwa pierwiastki m1 i m2 że suma ich kwadratów nie jest
liczbą mniejszą od 1.
Potrafi ktoś to zrobić z rozpisaniem na tezę, założenie...
wydaje mi się, że
Z: 2x2+mx−1=0
T:Δ>0 i m12+m22≥1
D:....
21 kwi 16:01
Dominik: pierwiastki m1 i m2 czy x1 i x2? bo ta funkcja ma tylko jeden pierwiastek m (gdyby
potraktowac x jako parametr)
21 kwi 16:03
allleksander: m1 i m2
21 kwi 16:13
allleksander: jakaś wskazówka?
21 kwi 17:10
krystek: Δ>0 jezeli x1≠x2
Δ=m2+8 ma pierwiastki rzeczywiste dla każdego m
x12+x22≥1
(x1+x2)2−2x1*x2≥1 i wzory Viete'a
21 kwi 17:15
allleksander: OK! dzięki
21 kwi 17:19