Jak napisać wzór funkcji kwadratowej?
verka: Napisz wzór funkcji kwadratowej, jeśli ma ona dwa miejsca zerowe: −3, 5 i która przyjmuje
największą wartość równą 5. Proszę o odpowiedź
irena_1:
Jeśli masz miejsca zerowe, to możesz zacząć pisać postać iloczynową
f(x)=a(x+3)(x−5)
x
w− pierwsza współrzędna wierzchołka (wierzchołek leży na osi symetrii, czyli pierwsza
współrzędna wierzchołka paraboli to średnia arytmetyczna miejsc zerowych)
Największą wartość funkcja przyjmuje dla x=1, wynika stąd, że f(1)=5
5=a(1+3)(1−5)
−16a=5