bryły arkusz matura rozszerzenie
Alois~: Wewnątrz czworoscianu, którego wszystkie krawędzie maja taka sama długosc
wybrano dowolnie punkt P.
Wykaże ze suma odległosci punktu P od wszystkich ścian bryły jest rowna wysokosci tego
czworoscianu.
czyli.. podstawa kwadrat o bokach a ? sciany boczne Δ rownoboczne o bokach a?
wypisałam V 4 ostrosłupów o podstawach Δ rownobocznego i jedno z kwadratem
zsumowałam i przyrównałam do V całego ostrosłupa.. i nie wychodzi?

H=
√3 ( h1+h2+h3+h4) +h5
21 kwi 15:12
irena_1:
Czworościan foremny to wielościan o czterech ścianach. Wszystkie ściany to trójkąty
równoboczne.
P− pola każdej ze ścian
H− wysokość czworościanu
Czworościan nazwałam ABCD. Czworościan ten jest sumą czworościanów ABCP, ACDP, ABDP, BCDP.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
V= |
| Ph1+ |
| Ph2+ |
| Ph3+ |
| Ph4= |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| P(h1+h2+h3+h4)= |
| PH |
| | 3 | | 3 | |
H=h
1+h
2+h
3+h
4
21 kwi 15:22
Alois~: aa no tak ! RETY JAKIE BLEDY ROBIE

dzięki Irena
21 kwi 15:25