pole trójkąta
pati~: | | 1 | |
W trójkącie prostokątnym tangens jednego z katów ostrych jest równy 1 |
| . Wiedząc, że obwód |
| | 3 | |
tego trójkąta wynosi 36 cm, oblicz:
a)pole trójkąta
b)wysokość poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego
21 kwi 14:51
allleksander: 1. wyliczasz c z tw Pitagorasa, ale wykonując działania na literach a,b,c
tgα=43 więc ab=43 wyliczasz np a
a potem wyliczone a i c podstawiasz do obwodu: a+b+c=36
21 kwi 14:58
pati~: Jakoś nie mogę tego policzyć robię tak :
a
2 +b
2 = c
2
| b | | a | | 4a | |
| =tgα (a nie |
| ) więc b= |
| |
| a | | b | | 3 | |
| | 16a2 | | 5a | |
podstawiam do tw. Pitagorasa a2+ |
| =c2 więc c= |
| |
| | 9 | | 4 | |
| | 4a | | 5a | | 43a | |
podstawiam do obwodu a+ |
| + |
| =36 więc |
| =36 |
| | 3 | | 4 | | 12 | |
czy to jest dobrze bo dalej wychodzą straszne liczby. Dla podpowiedzi podam że pole to 54 cm
2.
a może lepiej wyliczyć sinus?
21 kwi 17:19