W trójkącie równoramiennym ABC kąt przy wierzchołku C jest równy 120 stopni. Sym
kamcia: W trójkącie równoramiennym ABC kąt przy wierzchołku C jest równy 120 stopni. Symetralne boków
trójkąta przecinają się w punkcie E. Wiedząc, że |CE|=4cm, oblicz obwód trójkąta ABC.
Proszę o wytłumaczenie
21 kwi 14:44
Tomek:

symertalne przecinają sie w punkcie który jest srodkiem okregu opisanego a więc:
R=4
α=120
o
z twierdzenia sinusów:
z tego liczysz c
potem dalej z tw sinusów liczysz bok a, gdzie β=30
o
21 kwi 14:54
kamcia: tylko ja nie miałam jeszcze sinusów

jestem w 1 klasie
21 kwi 15:07
Tomek:

α=60
o
β=180
o−2α=60
o
trójkąt ΔBCE równoboczny
czyli |BC|=|AC|=R=4
teraz trójkąt charakterystyczny ΔBCD(różowy) (60
o, 90
o, 30
o)
|BD|=2
√3
|AD|=2|BD|=4
√3
nie wiem czy rozumiesz jesli cos nie jasne to pisz..
21 kwi 15:20
kamcia: wszystko zrozumiałam wielkie dzięki
21 kwi 15:30