matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podaj, dla jakich x, liczby.
wajdzik:
Podaj, dla jakich x, liczby:
1
x;x+1;2x+1 (w tej kolejności) tworzą ciąg arytmetyczny.
2
Mam tutaj pewien problem, wynik to 2.
2
Natomiast mi wychodzi
.
3
Nie wiem czy liczę dobrym sposobem, który już przedstawię:
x+1
2x+1
=
0,5x
x+1
1
(x+1)
2
=
x(2x+1)
2
2
I z tego mi wychodzi to:
3
Mógłby ktoś zerknąć?
21 kwi 14:40
Julka:
ale ty sprawdzasz do tożsamości ciągu geometrycznego
21 kwi 14:45
wajdzik:
Pomieszało mi się, to ma tak wyglądać:
1
2x+1+
x
2
x+1=
2
21 kwi 14:52
wajdzik:
x=2 Dzięki Jula!
21 kwi 14:53
Julka:
no to masz błąd rachunkowy bo wychodzi 2
21 kwi 14:56
Julka:
proszę
21 kwi 14:56