Wyznacz liczby ciągu
janusz: Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny, przy czym suma pierwszej i czwartej jest równa 27, a
iloczyn drugiej i trzeciej jest równy 72.
21 kwi 14:28
irena_1:
(a, aq, aq
2, aq
3)
a+aq
3=27
a(1+q
3)=27
aq*aq
2=72
a
2q
3=72
q
3=x
81x=8(1+2x+x
2)
81x=8+16x+8x
2
8x
2−65x+8=0
Δ=4225−256=3969
| | 65−63 | | 1 | | 65+63 | |
x1= |
| = |
| lub x2= |
| =8 |
| | 16 | | 8 | | 16 | |
| | 27 | | 27 | |
a= |
| =24 lub a= |
| =3 |
| | 1+18 | | 1+8 | |
(24, 12, 6, 3) lub (3, 6, 12, 24)
21 kwi 14:49