W kole poprowadzono cięciwy AB i CD, które przecięły się w punkcie E. Pole trójkąta AEC jest o
210cm2 mniejsze od pola trójkąta EDB .wiedząc ze AE= 40 cm ED=16 BE=10cm oblicz:
a) długość odcinska CE
b) pola trójkątów AEC i EDB
c) miarę kąta przecięcia się cięciwy AB z cięciwą CD
Proszę was bardzo o pomoc kompletnie nie wiem co tutaj zrobić. Trzeba tutaj zastosować
podobieństwo. Powyżej rysunek.
| 400 | ||
|CE|= | =25 | |
| 16 |
| |CE| | 25 | 5 | ||||
s= | = | = | ||||
| |BE| | 10 | 2 |
| 5 | 25 | |||
PACE=( | )2*PBED= | *PBED | ||
| 2 | 4 |
| 25 | |
P=P+210 | |
| 4 |
| 21 | |
P=210 | |
| 4 |
| 1 | ||
PACE= | |AE|*|CE|sinα | |
| 2 |
| 1 | ||
250= | *40*25sinα | |
| 2 |
| 250 | 1 | |||
sinα= | = | |||
| 500 | 2 |