matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
asd:
wiedząc, że tgα=1/3 oblicz wartość wyrażenia: 5(2sin²α−1) Jak to ugryźć
Prosiłbym o jakieś wskazówki
21 kwi 14:11
ICSP:
sinx
1
tgα =
=
⇒ 3sinx = cosx
cos
3
jak podstawisz to do jedynki trygonometrycznej policzysz sin
2
x później już z górki
21 kwi 14:16
jikA:
Albo skorzystać z tego że
tg
2
(x)
sin
2
(x) =
.
tg
2
(x) + 1
21 kwi 14:19
asd:
Dzięki
21 kwi 14:47