funkcja kwadratowa
Abryl: Wyznacz równanie osi symetrii paraboli oraz współrzędne jej wierzchołka:
A) y=(x−6)
B) y=12(x+6)(x−2)
Od razu mówię, że w drugim przykładzie potrafię znaleźć Xw, ale mam problem z Yw(jakiś wzorek
przeoczyłem?), a w pierwszym kompletnie nie wiem jak zacząć...
21 kwi 13:49
jikA:
Podpunkt A) to funkcja liniowa chyba że coś zgubiłeś.
B)
| | x1 + x2 | | −6 + 2 | |
xw = |
| ⇒ xw = |
| ⇒ xw = −2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
f(xw) = yw ⇒ f(−2) = |
| (−2 + 6)(−2 − 2) ⇒ f(−2) = −8 ⇒ yw = −8. |
| | 2 | |
21 kwi 13:54
Abryl: we wzorze na xW x2=2 skąd te 2 ?
21 kwi 14:02
jikA:
Które 2?
21 kwi 14:04
Dominik: wierzcholek paraboli lezy w polowie odleglosci miedzy miejscami zerowymi.
21 kwi 14:06
jikA:
Twoimi miejscami zerowymi w podpunkcie B) jest x1 = −6 oraz x2 = 2 to wynika z
postaci iloczynowej funkcji kwadratowej y = a(x − x1)(x − x2) gdzie x1 oraz x2 są
pierwiastkami tej funkcji oraz Δ ≥ 0.
21 kwi 14:07