Klasa IIIb liczy o jednego ucznia więcej niż klasa IIIa. Na koniec roku okazało się, że suma
ocen z matematyki uzyskanych przez uczniów klasy IIIa jest równa 97,5 i jest jednocześnie
równa sumie ocen z matematyki uzyskanych przez uczniów klasy IIIb. Gdy obliczono średnie z
tych ocen w każdej z klas to okazało się, że średnia w klasie IIIa była wyższa o 0,15 niż
średnia uzyskana w klasie IIIb. Oblicz ilu uczniów liczą obie klasy.
s−−−> średnia ocen klas 97,5
v−−−> ilość uczniów IIIa
V+1−−−−> ilość uczniów klasy IIIb
t−−> średnia ocen klas IIIa
t−0,15−−−> średnia ocen klasy IIIb
vt=97,5
(v+1)(t−0,15)=97.5
vt=97,5/:v
vt−0,15v+t−0,15=97,5
t=97.5v
−0,15v+t−0,15=0
t=97.5v
−0,15v+97.5v−0,15=0/*v
−0,15v2+97,5−0,15v=0/*100
−15v2−15v+9750=0
Δ=b2−4ac Δ= 225−4*(−15)*9750=225+585000=585225
√Δ=765
x1=15+7652*(−15)=780−30 <0
x2=15−7652*(−15)=25
| 97,5 | |
=3,9 | |
| 25 |
| 97,5 | 97,5 | ||
= | =3,75=3,9−0,15 | ||
| 25+1 | 26 |
dzięki