Sprowadź do najprostszej postaci wyrażenie
kamczatka: Sprowadź do najprostszej postaci wyrażenie:
(x2+3x+2)(x2−3x+2)=
= [(x2+2)2−(3x)2]
Wszystko rozumiem tylko czemu za nawiasem jest −(3x)2 a nie +(3x)2?
21 kwi 12:51
wredulus_pospolitus:
czyli jednak nie 'wszystko rozumiem'

(a−b)*(a+b) = a
2−b
2
taki jest wzor skróconego mnożenia ... koniec kropka
21 kwi 12:53
kamczatka: nawias (x2+2)2 tutaj można wykorzystać wzór skróconego mnożenia
ale przecież −(3x)2 tutaj jest tylko 1 wyraz
21 kwi 13:00
kamczatka: te zadania wcześniej powinno wyglądać tak [(x2+2)+3x][(x2+2)−3x]
21 kwi 13:01
wredulus_pospolitus:
no i własnie
a=x2+2
b=3x
i patrz wzór skroconego mnozenia
21 kwi 13:02