trojkaty matura rozszerzenie
Alois~: W trójkącie ABC mamy dane: bok AC=
√3 i kąt ACB = 90 stopni.
Przez wierzchołek C przeprowadzono prostą, która utworzyła z bokiem AC kąt 60 stopni i
przecięła bok AB w punkcie D tak, ze AD : DB = 1:3
a) Wykonaj rysunek.
b) Oblicz długość boków AB i BC oraz długość odcinka CD.
tyle się oliczyłam i do wyniku dojsc nie moge.. więc poproszę o pomoc
21 kwi 12:46
wredulus_pospolitus:
no to czekamy aż zrobisz podpunkt (a)

no przynajmniej rysunek zrobić musisz
21 kwi 12:52
Dominik: widze, ze robisz arkusze pazdro rownolegle ze mna.

a) chyba dasz sobie rade
b) oznaczylem dlugosc |AD| jako x, |DB| jako 3x, |CD| jako y. |∡ACD| = 60
o, |∡DCB| = 30
o,
|∡CAD| = α.
jedziemy z tw sinusow w ΔCAD
z tw sinusow w ΔCDB
| y | | 3x | |
| = |
| |
| sin(90o − α) | | sin30o | |
podstawiam wczesniej wyliczony y
tgα = 3
√3
|BC| = 9
z tw pitagorasa
|AB| =
√|BC|2 + |AC|2 = 2
√21
z jedynki trygonometrycznej
podstawiam do twierdzenia sinusow w ΔCAD
21 kwi 12:57
Alois~: dzięki za zadanie
Dominik tak

na korkach dostałam ale szczerze mówiąc wcale mi nie idą... co mnie martwić
zaczyna !
zaraz ogarne jakos to co napisałeś

widze na rozszerzenie jesteś przygotowany
21 kwi 13:05
Dominik: przed chwila skonczylem arkusz drugi i jak na razie bezproblemowo ida zadania. ale boje sie, ze
zawale mature.

wysoko celuje.
21 kwi 13:07
Alois~: to pewnie chcesz miec za rozszerzenie + 75% ? poowodzenia
21 kwi 13:09
Dominik: minimum 90% potrzebuje by sie dostac na upragniony kierunek.
21 kwi 13:10
Alois~: ja o 80 nawet to raczej moge tylko pomarzyć

! to ja po maturce czekam na wiadomość jak CI
poszła
21 kwi 13:12
Dominik: na pewno w maju pojawi sie temat o maturce 2013 jak i w czerwcu o wynikach
21 kwi 13:18