Oblicz
franek499:

Na rysunku obok dany jest okrąg o środku w punkcie O oraz kąty α i β, przy czym:
a) α=80 stopni,β=50
b)α=90, β=40
Czy prosta OC jest równoległa do prostej AB? Odpowiedź uzasadnij.
Wiem ze w podpunkcie a) tak, a w b) nie.
21 kwi 12:13
irena_1:
a)
| | 1800−800 | |
Trójkąt AOB jest równoramienny, więc miara kąta OAB= |
| =500 |
| | 2 | |
α+β=80
0+50
0=130
0=180
0−50
0
Kąt AOB ma miarę taką, jak kąt przyległy do kąta AOC, więc proste OC i AB tworzą przystające
kąty z prostą AO.
Proste te są więc równoległe
b)
| | 1800−900 | |
Miara kąta OAB= |
| =450 |
| | 2 | |
α+β=90
0+40
0=130
0=180
0−50
0
Proste OC i AB tworzą z prostą AO różne kąty, więc nie są równoległe
21 kwi 13:31
alfa: α250
21 lis 15:43
PW: alfa, nie zaśmiecaj forum. Wyciągnąłeś zadanie sprzed 6 lat i głupim wpisem wstawiasz je
do bieżących zapytań.
21 lis 16:12