Wyznacz dziedzinę wyrażenia wymiernego i wykonaj działania.
schibi:
21 kwi 12:12
Hans: 5a+5≠0 ∧ 2a−1≠0
później licznik* licznik i mianownik*mianownik
21 kwi 12:15
schibi: Zrobilem tak i nie wiem co dalej:
| 4a2−4a+1 | | a+1 | | 4a2−4a+1 | |
| * |
| = |
| |
| 5(a+1) | | 2a−1 | | 5*2a−1 | |
21 kwi 12:20
Kaja: a po co to mnożyłeś? w pierwszym liczniku zastosuj wzór skróconego mnożenia, a w pierwszym
mianowniku wyciągnij przed nawias 5. potem poskracaj.
21 kwi 12:22
schibi: no wlanie mam problem z tymi wzorami skróconego mnożenia i nie mam pojęcia jak je zastosować w
druga stronę.
Boże jaki ja jestem głupi ...
21 kwi 12:27
Kaja: 4a
2−4a+1=(2a)
2−2*2a+1
2=(2a−1)
2
| | (2a−1)2 | | a+1 | | 2a−1 | | 1 | | 2a−1 | |
zatem |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 5(a+1) | | 2a−1 | | 5 | | 1 | | 5 | |
zał. 5a+5≠0 i 2a−1≠0
5a≠−5 2a≠1
a≠−1 a≠0,5
D=R/{−1; 0,5}
21 kwi 12:32
schibi: W tym samym czasie doszedłem do tego

Dzięki wielkie za pomoc.
Super strona.
21 kwi 12:34