Wielomianik
Dominik: Wielomian 4x2−100 jest równy:
A) (2x−10)2
B) (2x −10)(2x+10)
C) 4(x−10)2
D) 4(x−10)(x+10)
I nie wiem gdzie robię błąd bo dwie odpowiedzi mi w sumie pasują B i D reszta odpada
B) (2x−10)(2x+10) ===> ze wzoru a2−b2=(a−b)(a+b)
(2x−10)(2x+10)=(2x)2−102= 4x2−100
D) 4(x−10)(x+10)= 4*x2−100=4x2−100
Wydaje mi się, że coś z tą "czwórką" w D skopałem niech mi ktoś to wyjaśni
21 kwi 12:03
Dominik: Chyba wiem to D by było tak (4x−40)(x+10)=4x
2+40x−40x−400= 4x
2−400 czy tak to wygląda?
21 kwi 12:06
Dominik: tak. zatem prawidlowa odp jest B.
21 kwi 12:08
wredulus_pospolitus:
zauważ że:
4(x−10)(x+10) = 4*(x
2−100) = 4x
2 −
400
21 kwi 12:09