Log
Hans: Rozwiąż równanie
log2 (x−1)=4−x
dziedzina to x >1
Nie wiem jak to dalej zrobić
21 kwi 12:02
Kaja: rozwiąż graficznie. narysuj wykres tego logarytmu co jest po lewej stronie i funkcji y=4−x i
odczytaj rozwiązanie z wykresu.
21 kwi 12:38
wredulus_pospolitus:
co zauważasz:
1) dla x>4 prawa strona jest ujemna podczas gdy lewa jest dodatnia −> brak rozwiązań
2) dla x w przedziale (1,2) lewa strona ujemna a prawa dodatnia −> brak rozwiązań
3) czyli rozwiązanie będzie w przedziale (2,4)
log2(x−1) = 4−x <=> x−1 = 24−x i na dobrą sprawę ... tylko zgaduj zgadula ... x=3
21 kwi 12:39