u
schibi:
| | 36x3y5 | | 12x2y | | −x4 | |
c) |
| : |
| * |
| |
| | −x | | 10xy2 | | 15y4 | |
21 kwi 11:46
schibi: Mnożenie i dzielenie wyrażeń wymiernych. Proszę o pomoc.
21 kwi 11:48
Kaja: | | −12a2b3 | | 2 | |
a) |
| =− |
| b2 zał. b≠0 i a≠0 |
| | 54a2b | | 9 | |
21 kwi 11:51
Kaja: | | 3m2 | | 4n2 | | 12m2n2 | |
b) |
| * |
| = |
| =−n zał.n≠0 i m≠0 |
| | −2n | | 6m2 | | −12nm2 | |
21 kwi 11:53
Kaja: | | 5y | | −x4 | |
c) −36x2y5* |
| * |
| =4x5y2 zał.x≠0 i y≠0 |
| | 3x | | 15y4 | |
21 kwi 11:57
schibi: Dzięki wielkie. Tylko mam problem jak zrobiłaś przykład c.
21 kwi 12:02
Kaja: w c) poskracałam co się dało i zamieniłam dzielenie na mnożenie (wtedy trzeba zamienić
miejscami licznik z mianownikiem). no a potem znów poskaracałm
21 kwi 12:24