Pokazać, że w punkcie (0,0) istnieją pochodne cząstkowe.
Jan: Niech R
2 → R będzie zadana wzorem
| | ⎧ | x+y, gdy x=0 lub y=0 | |
| f(x,y)= | ⎩ | 0, gdy x ≠0≠ y |
|
Pokazać, że w punkcie (0,0) istnieją pochodne cząstkowe.
21 kwi 11:38
wredulus_pospolitus:
jakie warunki musi spełniać funkcja, aby posiadała pochodne w punkcie
21 kwi 11:40
Jan: musi być ciągła ? ( nie mam pojęcia )
21 kwi 11:44
wredulus_pospolitus:
ciągła i 'gładka'
21 kwi 11:50
Jan: ale tak dokładnie nie wiem co z tego wynika
21 kwi 11:50
wredulus_pospolitus:
albo z definicji
21 kwi 11:51
Jan: a mógłbyś to rozpisać, proszę
21 kwi 11:54
Jan: zrobiłem tyle
| | f(t,0) | | t | |
lim t→0 |
| = |
| →0 |
| | t | | t | |
bo tak mam napisane w zeszycie ale skąd te 0 ? wedle mnie t / t się skróci i zostaje 1 ? a
jeśli zostaje 1 to co z tego wynika że nie ma pochodnej cząstkowej czy jak ?
21 kwi 16:29
Jan: proszę o pomoc
21 kwi 17:31