Wyznacz górną granicę Całkowania
Bakus93: Witam. Mam wyznaczyć górną granicę całkowania dla funkcji
f(x) =|x−1| + |x+1| , c=0
całka jest oznaczona od c do x.
Totalnie nie wiem, jak to zrobić. I jak to rachunkowo uzasadnić. Mógłby ktoś pomóc ?
21 kwi 11:23
wredulus_pospolitus:
czy rozumiesz pojęcie górnej granicy całkowania ?
21 kwi 11:28
wredulus_pospolitus:
krok 1
narysuj funkcję
krok 2
w jakich przedziałach funkcja może być całkowalna
21 kwi 11:28
Bakus93: No właśnie nie bardzo rozumiem... stąd moje pytanie. Funkcja jest całkowalna na przedziale na
którym jest ciągła tak ?
21 kwi 11:30
wredulus_pospolitus:
ojjjj ... to trochę za mało
21 kwi 11:31
Bakus93: No to nie wiem... być może mam to w notatkach z wykładu, ale nie potrafię tego powiązać...
21 kwi 11:33
wredulus_pospolitus:
cholera ... ja musze sie przespać ... całke z pochodną pomyliłem
21 kwi 11:39
Bakus93: Czyli jak mam to w końcu zrobić ?
Intuicyjnie po narysowaniu wykresu wyszła mi funkcja y= 2x, ale gdy chciałem to policzyć, to
wyszło mi x
2 (sposobem znalezionym na jakimś forum) i domyślam się, że to jest źle...
Robię to tak. rozwiązuję całkę ∫f(t)dt i od c do x, gdzie c=0. i teraz nie bardzo wiem, co mam
zrobić z modułami, ale domyślam się, że x jest liczbą dodatnią więc moduły po prostu opuszczam
i wychodzi mi całka ∫2tdt. i wtedy jej wynik jest po prostu x
2 w granicach od c do x. dobrze
21 kwi 11:55
wredulus_pospolitus:
dla przedziału (0,1) |x−1| = −(x−1)
21 kwi 11:58
Bakus93: czyli mam to rozpatrzyć przez 2 przypadki ? gdzy x=<1 i >1 ?
21 kwi 12:02
Bakus93: czyli mam to rozpatrzyć przez 2 przypadki ? gdzy x=<1 i >1 ?
21 kwi 12:02