matematykaszkolna.pl
kzk sinus: rysunekW trójkąt równoramienny o podstawie długości a wpisano koło o promieniu r. Oblicz długość ramion i wysokość tego trójkąta. Obliczenia wykonaj dla a = 6, r = 2. i teraz mam takie pytanie gdy rozwiązywałem to zadanie to zapisałem takie podobieństwo ze ΔBCD ~ ΔBDS i zapisałem taką równość
BD CD 

=

DS BD 
czyli
0,5a h 

=

r 0,5a 
no i otrzymuje złe rozwiązanie bo zapisałem ze ΔBCD ~ ΔBDS sa podobne a w odpowiedziach napisali ze ΔBCD ~ ΔESC
r 0,5a 

=

h − r b 
i wyszstko jest okey Dlaczego tak jest tzn mam taki problem ze w tych zadaniach w których korzystamy z podobieństwa trójkątów zawsze wybieram złe trójkąty chodzi oto ze zapisuje złe podobieństwo czym mam sie kierować zeby nie popełniać wiecej takich błedów PS zawsze jak rozwiązuje takie zadanie to i tak czy siak wybiore złe trójkąty
21 kwi 10:58
wredulus_pospolitus: pytanie −−− skąd wiesz że ΔBDS jest podobny do ΔCES
21 kwi 11:01
wredulus_pospolitus: pomyśl chwilę dlaczego te dwa trójkąty wybrałem podobieństwo BCD i ECS widać na pierwszy rzut oka ze względu na to że: 1) posiadają wspólny kąt przy C 2) oba są prostokątne 3) czyli trzeci kąt także jest taki sam wniosek: są to trójkaty podobne
21 kwi 11:03
sinus: podobieństwo bok − kąt a pozatym nie wybrałem tych trójkątów ΔBDS i ΔCES tylko ΔBCD ~ ΔBDS
21 kwi 11:06
wredulus_pospolitus: rysunek czyli według Ciebie te dwa trójkąty są podobne (oczywiście −−− w szczególnym przypadku MOGĄ być podobne −−− ale w wiekszości tak nie będzie) Dlatego napisałem −−− pomyśl dlaczego te dwa pokazałem
21 kwi 11:10