matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
aaa
:):
3x+2
Wykres funkcji g jest symetryczny do wykresu funkcji f= −
względem prostej o
x+2
a
podanym równaniu.Zapisz jej wzór w postaci g(x)=
+q.
x−p
prosta to y= −x − 5
3x+2
4
Dodam, że f(x)= −
=
−3
x+2
x+2
Dalej nie wiem jak to zrobić. Wcześniej kierowałem się rysunkami.
21 kwi 10:37
Aga1.:
21 kwi 10:46
:):
Czyli po prostu muszę zmienić współczynnik kierunkowy na −.
Dziękuję.
21 kwi 10:48