Pomoże mi ktoś to rozwiązać i wytłumaczy,żebym mogła zrozumieć.
Iza: Oblicz wartość liczbową wyrażeń:
a)2x+x+1/(3x−2)2,gdy x=1
20 kwi 23:11
Krzysiek : Zapisz to, porzadnie. Ulamki pisz za pomoca duzej litery U zobacz Kliknij po wiecej
przykladow >
20 kwi 23:47
Iza: b) 7−2x /23x−5 ,gdy x=12
zaczełam to liczyć i coś mi nie wychodzi
=7−2*12/32*12−5=7−52/32−5=
nie wiem co z tym dalej zrobić bo mi nie wyjdzie wynik z klucza −24/17 więc chyba mam coś nie
tak
wytłumaczy mi to ktoś jak się to robi po kolei i gdzie jest błąd.
jeszcze do tego musi być dziedzina też wyznaczyłam ale chyba źle.
32x−5=0
32x=5/:{3}{2}
x=
też nie wiem co z tym dalej
21 kwi 11:12
Kaja: Iza zapisz to wyrażenie porządnie, tak żeby było wiadomo co jest w liczniku a co w mianowniku
21 kwi 11:21
Iza: /ta kreska oznacza dzielenie czyli wiadomo co jest w mianowniku
21 kwi 11:44
anonim: a) 4
b) −4
21 kwi 12:03
Iza: w b nie wyjdzie −4 tylko −24/17
21 kwi 12:05
Iza: czy podpunkt a) jest dobrze przeze mnie rozwiązany?
| 2x2+x+1 | | 2*(1)2+1+1 | | 2*1+1+1 | |
| = |
| = |
| =41=4 |
| (3x−2)2 | | 3*1−22 | | 3−4 | |
21 kwi 12:11
Kaja: źle masz policzony mianownik
21 kwi 12:20
Iza: b) powinno wyglądać tak:
| 7−2x | | 7−212 | | 7−52 | |
| = |
| = |
| =
|
| 32x−5 | | 32*12−5 | | 32−5 | |
i nie wiem co powinno być dalej czy to wogule jest dobrze?
21 kwi 12:22
Iza: to jak powinien być policzony mianownik w a) ?
21 kwi 12:23
Kaja: mianownik w a) (3*1−2)2=(3−2)2=12=1
21 kwi 12:25
Kaja: | | 7−2*12 | | 7−1 | | 6 | | 6 | |
b) |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | 32*12−5 | | 34−5 | | 34−204 | | −174 | |
| | 24 | |
=6:(−174)=6*(−417)=− |
| |
| | 17 | |
21 kwi 12:28
Iza: dlaczego w a) (3*1−2)2=(3−2)2=12=1
tak wyszło prosze o dkładne wytłumaczenie co skąd się wzieło?
21 kwi 12:53
Kaja: to jest tylko do mianownika w podpunkcie a). mianownik jest równy 1. licznik w a) policzyłaś
dobrze
21 kwi 13:10
Krzysiek : (3−2)2=12=1
Ty napisalas tak patrz swoj post 12.11
(3*1−2)2=3−22 = 3−4=−1 a to nie rowna sie 1 Masz taki wzor skroconego
mnozenia (a−b)2=a2−2a*b+b2
no to wedlug tego wzoru (3x−2)2= 9x2−12x+4 to teraz podstaw do tego x=1 i bedzie
9*12−12*1+4=9*1−12+4=9−12+4=1
no to jesli masz (3x−2)2 i za x podstwisz 1 to otrzynasz (3−2)2 a to =1 co obliczylismy
wyzej
To jesli masz same liczby w nawiasie (bez niewidomych np x ,y ) np (4−2)2 to teraz to co
jest w niawiasie odejmujesz i dopiero podnosisz do potegi czyli bedzie 4−2=2 i dopiero 22=4
TO samo bedzie jesli masz np (4+5)2= 4+5=9 i 92=81
TO jeszcze dla pewnosci sprawdzny czy tak jest wedlug wzoru skroconego mnozenia
(a+b)2=a2+2*a*b+b2 to jesli nasze a=4 i b=5 to (4+4)2= 42+2*4*5+52= 16+40+25=81
No to teraz twoj wedlug wzoru skroconego mnozenia (3−2)2=32−2*3*2+22=9−12+4=1
Teraz wiesz dlaczego tak
21 kwi 13:43
Iza: | | (2x−3)(2x+3) | |
c) |
| ,gdy x=2
|
| | (5x+2)(4x−1) | |
Pomoże mi ktoś rozpracować ten podpunkt zaczełam cpoś pisać ale to jest źle bo mi zły wynik
wychodzi.
21 kwi 16:30
Kaja: Iza podstaw za x dwójkę i licz
21 kwi 16:38
Iza: podstawiłam ale mi nie wychodzi poprawny wynik mam tak:
| (2*2−3)(2*2+3) | |
|
|
| (5*2+2)(4*2−1) | |
co z tym dalej zrobić?
21 kwi 16:42
Kaja: no i licz po kolei. ile to jest 2*2−3? ile to jest 2*2+3?
21 kwi 16:44
krystek: Wyliczyć!
21 kwi 16:44
21 kwi 16:52
Kaja: nawiasy powyliczałaś dobrze, ale skąd się wziął minus w liczniku i mianowniku?przecież nie
pisze, że odejmujemy nawiasy.
21 kwi 16:55
Iza: W jednym nawiase jest plus a drugim minus co daje minus.
21 kwi 16:59
Kaja: ale co jest między nawiasami w liczniku i mianowniku?
21 kwi 17:01
Iza: teraz siódemki się skrucą i wyjdzie
112
tak?
21 kwi 17:04
Kaja: źle.Iza co jest między nawiasami w liczniku?
21 kwi 17:04
Iza: nie rozumiem między nawiasami nic nie ma.
21 kwi 17:09
Kaja: no właśnie, więc jak nic nie ma to znaczy, że między nawiasami jest mnożenie. czyli powinno
| | 1*7 | | 7 | | 1 | |
wyglądać to tak: |
| = |
| = |
| |
| | 12*7 | | 84 | | 12 | |
21 kwi 17:13
Iza: aha dziękuje jestem cienka z matmy i nie wpadłabym na to.
21 kwi 17:17
21 kwi 17:27
Kaja: dla jakiego x?
21 kwi 17:30
Iza: x=13
21 kwi 17:42
Kaja: to teraz podstaw za x tą 13
21 kwi 17:42
Iza: ja zaczełam to tak ale pewnie źle:
| x2−6x+2 | |
| ={132−6*13+2}132+3*13+4=U{{1}{9}− |
| x2+3x+4 | |
199+2}{
19+
109+4}
21 kwi 17:46
21 kwi 17:48
Iza: 6*3=18+1=19
21 kwi 17:50
21 kwi 17:51
Kaja: żle. mnożysz przez tą szóstkę tylko licznik ułamka, a mianownik pozostawiasz bez zmian, więc
| | 6 | | 1 | |
będzie |
| czyli po skróceniu 2. podobnie policz 3* |
| |
| | 3 | | 3 | |
21 kwi 17:53
Iza: a skąd 61 ?
21 kwi 17:59
21 kwi 18:01
21 kwi 18:03
Kaja: jeszcze w liczniku +2 a w mianowniku +4
21 kwi 18:08
Iza: | | 19−61*13+2 | | 263 | |
= |
| = |
|
|
| | 19+31*13+4 | | 433 | |
tak?
21 kwi 18:17
Kaja: dobrze podstawione, ale źle wyliczone
21 kwi 18:19
Kaja: | 19−2+2 | | 19 | |
| = |
| =... |
| 19+1+4 | | 19+5 | |
21 kwi 18:21
Iza: =146
21 kwi 18:34
Kaja: dobrze
21 kwi 18:34
Iza: tylko skąd taki wynik się wzioł na dole to może być dlatego,że 5*9+1=46 a do góry?
21 kwi 18:35
Kaja: | 19 | | 19 | |
| = |
| =19:469=19*946=146 |
| | 469 | |
21 kwi 18:40
Iza: Wielkie dzięki za pomoc.
21 kwi 18:48