Nie jest Ci potrzebny spodek wysokości , lecz jej długość.
Pomocniczy rysunek ułatwi znalezienie H.
h2=92−42
h21=92−42
x+y=h1
H2+y2=82
H2+x2=h2
h2+42=92
h2=81−16=65
h=√65
H to wysokość w trójkącie równoramiennym ADS o podstawie 8 i ramionach h, opuszczona na ramię.
k− wysokość tego trójkąta opuszczona na podstawę
k2+42=(√65)2
k2=65−16=49
k=9
Z pola trójkąta
| 8*9 | √65*H | ||
= | |||
| 2 | 2 |
| 72 | ||
H= | ||
| √65 |
| 1 | ||
Pp= | *8*√65=4√65 | |
| 2 |
| 1 | 72 | |||
V= | *4√65* | =96 | ||
| 3 | √65 |