wyznacz dziedzinę funkcji- czy może być na maturze
lol : wyznacz dziedzinę funkcji
f(x) = √3−|x+2|x(x+3)
dziedzina 3−|x+2|>0
|x+2|<3
x+2<3 x+2>−3
x<1 z kąt to się bierze x>−5
20 kwi 22:59
lol : jak takie zadania rozwiązywać proszę o pomoc , i ma pytanie czy to jest zakres podstawowy
20 kwi 23:05
lol : proszę o pomoc
20 kwi 23:08
Damian: x(x+3)=0
x=0 lub x+3=0
x=0 lub x=−3
D:x nalezy R\{−3;0}
Bierzesz to co jest w mianowniku i to wyrażenie musi być różne od 0.
21 kwi 08:42
Krzysiek : Ale takze 3−|x+2|≥0
21 kwi 09:31
Aga1.:

Wyrażenie pod pierwiastkiem drugiego stopnia w liczniku musi być nieujemne , a mianownik zawsze
różny od zera, czyli
3−Ix+2I
≥0 ⇔x∊<−5,1>
i x(x+3)≠0⇔x≠0 i x≠−3
Wyznaczając część wspólną mamy dziedzinę.
To jaka jest dziedzina tej funkcji ?
21 kwi 09:36