pytanie
denatlu: Czy przekątne równoległoboku zawsze dzielą go na cztery trójkąty o równych polach?
20 kwi 22:06
Saizou : tak
20 kwi 22:11
Bogdan:
Proponuję to wykazać w jak najprostszy sposób.
20 kwi 22:11
Saizou :

ΔABS=ΔBCS=ΔBDS=ΔADS, z cechy przystawania trójkątów bok,kąt bok
coś takiego
20 kwi 22:15
Bogdan:
A co oznacza zapis ΔABS = ΔBCS ?
20 kwi 22:17
Saizou : nie mogłem znaleźć znaku przystawania trójkątów
20 kwi 22:18
Bogdan:
Jeśli |AB| ≠ |BC| to trójkąty ABS i BCS nie są przystajace
20 kwi 22:21
Mila: Oj, Saizou, popraw się.
20 kwi 22:22
Saizou : no to będzie:
ΔABC=ΔABC (bo moją tę samą wysokość i podstawę lABl)
ΔABS+ΔADS=ΔABS+ΔBCS
ΔADS=ΔBCS
20 kwi 22:23
Saizou : (bo
mają...)
20 kwi 22:25
Eta:

β= 180
o−α , sinβ= sinα
20 kwi 22:25
Bogdan:
ΔABC = ΔABC to oczywiście oczywista oczywistość
ΔABS + ΔADS a co to oznacza?
20 kwi 22:28
Saizou : chodziło o pola

, które zostały pożarte w bliżej nieokreślonych warunkach
20 kwi 22:29
PW: Poprowadzić wysokość h zawierającą punkt S, wtedy widać, że suma pól trójkątów ABS i CDS jest
| | 1 | | h | | 1 | |
równa |
| (|AB|+|CD|) |
| = |
| |AB|h (skorzystaliśmy z równości długości boków AB i |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
CD).
Oznacza to, że suma pól tych trójkątów jest połową pola równoległoboku, a ponieważ trójkąty sa
| | 1 | |
przystające, każdy z nich ma pole równe |
| pola równoległoboku. |
| | 4 | |
Trójkąty BCS i DAS też są przystające i sumę pól mają równą połowie pola równoległoboku, więc
| | 1 | |
ich pola też są równe |
| pola równoległoboku. |
| | 4 | |
20 kwi 22:30
Eta:
Ejj
Saizou "posil się" ...
20 kwi 22:31
Bogdan:
20 kwi 22:33
PW: Eta, dla siebie też bym tak zrobił, ale Bogdan zadał warunek "w jak najprostszy
sposób", więc udawałem, że tego wzoru nie znam.
20 kwi 22:33
Saizou : mniam, mniam, zdrowe jabłuszko zawsze pomoże

dzięki
Eto, a w zamian nasz

wyhodowany na przydomowym ogródku
20 kwi 22:34
Eta:
20 kwi 22:36
Saizou : w jak najszybszy sposób: "bo tak" cnu
20 kwi 22:36
denatlu: dzięki
20 kwi 22:58