Wykonaj potęgowanie
kamczatka: Wykonaj potęgowanie:
(a+b+1)2
=(a+b)2+12=a2+b2+2ab+2b+1
Wiem że jest to wzór skróconego mnożenia ale skąd to się wszystko potem bierze:
a2+b2+2ab+2b+1 ?
20 kwi 21:51
kamczatka: powinno być jeszcze +2a
20 kwi 21:52
Eta:
(a+b+1)2= (a+b+1)(a+b+1)=...... wykonaj mnożenie
20 kwi 21:52
Tomek: (a+b+1)2≠(a+b)2+12
20 kwi 21:54
kamczatka: Tak to akurat wiem ale jeśli chce to 1 wypuścić za nawias to jak to później mnożyć ?
20 kwi 21:54
Saizou : wzoru nie trzeba znać wymnóż po prostu nawias razy nawias np.
(a+b+c)2=
(a+b+c)(a+b+c)=
a2+ab+ac+ab+b2+bc+ac+bc+c2
a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc
20 kwi 21:54
Eta:
[(a+b)+1]2= (a+b)2+2*(a+b)*1+12=.a2+2ab+b2+2a+2b+1
20 kwi 21:56
kamczatka: Bo ja w odpowiedzi w książce mam (a+b)+1 i należy wyliczyć kwadrat sumy
20 kwi 21:56
kamczatka: to jak wyliczyć z tego (a+b)+1?
20 kwi 22:05
Saizou : mamy wzór (k+l)2=k2+2kl+l2
[(a+b)+1]2 i możesz potraktować k=a+b l=1
(a+b)2+2(a+b)*1+12=
a2+2ab+b2+2a+2b+1
20 kwi 22:06
kamczatka: wszystko rozumiem tylko skąd się bierze *1? dzięki
20 kwi 22:14
Saizou : 2*k*l k=(a+b) l=1
podstawiamy
2*(a+b)*1
20 kwi 22:17
kamczatka: a jakby zamiast 1 była 2 to tak samo by było?
20 kwi 22:26
Saizou : no to podstaw do wzoru zamiast 1 dwójkę
20 kwi 22:28
kamczatka: o to mi chodziło
20 kwi 22:29