Dowodzenie twierdzeń
Matfizołka: 1. Wykaż, że jeśli a, b, c ∊ R i a
2 + b
2 + c
2 = ab+bc+ac, to a=b=c
| | 1 | |
2. Wykaż, że jeśli x2 + y2 = 3 i x+y = −2 to xy= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
3. Wykaż, że jeśli x2 + y2 = 3 i x−y = −2 to xy=− |
| |
| | 2 | |
4. Wykaż, że jesli dwie dowolne liczby rzeczywiste a, b, spełnią nierówność ab>5 to a
2+b
2>10
20 kwi 21:37
Eta:
| | 1 | |
3/ x2+y2= (x−y)2+2xy = 3 ⇒ 4+2xy=3 ⇒ xy= − |
| ... c.n.u |
| | 2 | |
20 kwi 21:41
Saizou : 1) proponuję przemnożyć obustronnie razy 2 i poszukać wzorów skróconego mnożenia na różnicę
kwadratów
2) podpowiedź x2+y2=(x+y)2−2xy
3) analogicznie jak w 2
4) prawdą jest że
(a−b)2≥0
a2−2ab+b2≥0
a2+b2≥2ab , a skoro ab>5 to 2ab>10 czyli
a2+b2>10 cnu
20 kwi 21:42
Eta:
2/ podobnie

x
2+y
2= (x+y)
2−2xy=............
20 kwi 21:42
gim3: 1.
a2 + b2 + c2 = ab + bc + ac /*2
2a2 + 2b2 + 2c2 = 2ab + 2bc + 2ac
(a2 − 2ab + b2)+ (b2 − 2bc + c2) + (a2 − 2ac + c2) = 0 (wzór skróconego mnożenia)
(a − b)2 + (b − c)2 + (a − c)2 = 0 =>
(a − b)2 = 0 => a − b = 0 => a = b
(b − c)2 = 0 => b − c = 0 => b = c
(a − c)2 = 0 => a − c = 0 => a = c
a = b = c
20 kwi 22:08
Saizou : oczywiście miało być "kwadrat różnicy"
20 kwi 22:09
Matfizołka: Dziękuję Wam za pomoc
21 kwi 10:28