oblicz x i y
garrincha: Witam, mianowicie mam pewien problem z zadaniem dotyczącym układów równań w zadaniach
tekstowych. Mam zadanko o kolarzu, podana droga jaką przejechał (2 niewiadome prędkość i czas)
oraz gdyby jechał z prędkością o 9,5 km/h mniejszą to pokonałby tą drogę w czasie o 2 h
większym doszłem do takiej postaci układu:
xy = 114
(x−9,5)(y+2)=114
rozwiązuję ten układ zgodnie ze wszystkimi zasadami ale na końcu zawsze mi wychodzi pierwiastek
z delty po przecinku, co jest zupełnie nieprawdopodobne bo prędkość lub czas raczej tu musi
być liczba całkowita

A nie ma możliwości żeby był błąd w rachunkach, tylko jak już to w sposobie rozwiązywania
20 kwi 21:14
Eta:
x.y>0
1/xy=114
2/ xy+2x−9,5y−19=114 ⇒ 2x= 9,5y+19
1/ 2xy=228
(9,5y+19)*y=228 /:9,5
(y+2)*y=24 ⇒ y2+2y−24=0 Δ= ........
20 kwi 21:23
PW: Wszystko już jasne, ale nie możesz oczekiwać, że w każdym zadaniu prędkość i czas muszą być
liczbami całkowitymi. Podobnie myślą niektórzy przy rozwiązywaniu równań kwadratowych. Liczą,
liczą, Δ=17,5 − i mówią, że "delta im nie wyszła".
21 kwi 01:21