bardzo prosze o pomoc bo to zadanie mnie przeraza:)
MateuszZ:
3x*log3(x)+2=log27(x3)+6x
20 kwi 21:09
Tomek: doszedłem do takiej postaci:
x
3x=3x
2
ale nie wiem jak to dalej ruszyc...
można podzielic przez x
2:
wtedy:
x
3x−2=3 => log
x3=3x−2
czy to jest dobrze nie wiem
20 kwi 21:33
Mila:
x>0
3xlog
3x+2=U{log
3x
3}[log
327}+6x⇔
3xlog
3x+2=log
3x+6x
3xlog
3x−log
3x=6x−2
| | 1 | |
log3x*(3x−1)=2(3x−1) i x≠ |
| |
| | 3 | |
log
3x=2
x=9
20 kwi 23:38
MateuszZ: Bardzo dziekuje za zadanie, uratowalas mnie
21 kwi 17:01
Mila:
21 kwi 18:01