geometria analityczna
Craig: Witam.W poniedziałek mam poprawę z geometrii analitycznej a mam problem z paroma zadaniami.Czy
moglibyście mi wytłumaczyć?Manowicie:
wyznacz równania stycznych do okręgu o równaniu x
2 + y
2=1 prostopadlych do prostej o równaniu
20 kwi 20:50
Bogdan:
Szkic rozwiązania.
Styczna: y = 3x + b
x2 + (3x + b)2 = 1 ⇒ 10x2 + 6bx + b2 − 1 = 0
założenie: Δ = 0 ⇒ 36b2 − 40b2 + 40 = 0 ⇒ 4b2 = 40 ⇒ b2 = 10
b = √10 lub b = −√10
y = 3x + √10 lub y = 3x − √10
20 kwi 20:57
Eta:
2 sposób
styczna : y= 3x+b ⇒ 3x−y+b=0 i dla tego okręgu: S(0,0) , r= 1
odległość "d " środka S od stycznej = r=1
| | |0−0+b| | |
d= |
| = 1 ⇒ |b|= √10 ⇒ b=√10 v b= −√10 |
| | √9+1 | |
styczne:
y=3x+√10 lub y= 3x−√10
20 kwi 21:03
Bogdan:
Dobry wieczór
Eto
20 kwi 21:11
Eta:
Witam cieplutko
Bogdanie
20 kwi 21:13
Craig: Dziękuję.Teraz następne:wyznacz równanie symetralnej odcinka o koncach a=(2,−5) b=(−4,9)
20 kwi 21:29
krystek: Symetralna to prosta prostopadła i przechodząca przez środek odcinka.
1)Wyznacz współrzędne środka odc AB
2) współczynnik kierunkowy prostej AB
3) napisz r−nie symetralnej
20 kwi 21:31
Eta:
| | 9+5 | | 7 | |
wsp. kier. prostej AB : aAB= |
| = − |
| |
| | −4−2 | | 3 | |
| | −4+2 | | 9−5 | |
Środek ś odcinka AB : S( |
| , |
| )= (−1,2) |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
sym. k: y= |
| (x−xS)+yS ⇒ y=......... |
| | 7 | |
20 kwi 21:35
krystek: 
Pozdrawiam
Eto
20 kwi 21:36
Eta:
Dobry wieczór
krystek
20 kwi 21:37
krystek: Miłego wieczoru

, ja znikam.
20 kwi 21:39