Wyznacz taka wartosc parametru m,aby proste l1 i l2 były równolegle,
Madzik: Wyznacz taka wartosc parametru m,aby proste l1 i l2 były równolegle, jeśli l1: 2x−3y=0
l2: mx−(2−m)y+5=0
20 kwi 20:39
sandra: proste sa równoległe jeśli maja taki sam współczynnik kierunkowy stojący przy x, więc wychodzi
na to ze m=2
20 kwi 20:43
Madzik: no tak, ale to chyba jak jest postać kierunkowa, a to jest ogólna
20 kwi 20:45
sandra: chociaz nie, moge sie mylic bo nie zauwazylam ze y jest srodku rónania tylko od razu
popatrzylam na x
20 kwi 20:45
Tomek: l
1:
l
2:
warunek równoległości:
a
1=a
2
czyli:
20 kwi 20:47
Eta:
k: Ax+By+C=0
p: A1x+B1y+C1=0
k∥p ⇔ A*B1−B*A1=0
l1 : 2x−3y=0
l2 : mx −(2−m)y+5=0
l1∥ l2 ⇔ 2*(−2+m))−(−3)*m=0 ⇒ −4+2m+3m=0 ⇒ m=........
20 kwi 20:47
Madzik: Oki, dziękuje Wam, juz rozumiem
20 kwi 20:53
Princess: (/k/ −4)x = k − 4 rozwiąż równanie w zależności od parametru k
23 lut 15:48
6latek: Post 15 : 48 nie ma nic wspolnego z zadaniem ktore bylo pisane 8 lat temu .
No i co mylec o autorze tego postu?
23 lut 15:55
ICSP: Ma za zadanie wyznaczyć ilość rozwiązań równania:
(|k| − 4)x = k − 4
w zależności od parametru k i zamiast zakładać nowy temat dodał zadanie w tym.
To coś złego?
23 lut 16:02
6latek: ICSP
Dla mnie tak . Nie ma nic wspolnego z tematem zalozonego postu .
Tutaj jeszcze moze byc ale sa tacy ktorzy dokladaja swoj temat do do postu ktory ma wiecej ni
100 odpowiedzi .
dlatego uwazam ze nalezy zalozyc nowy temat .
23 lut 16:09
ICSP: (|k| − 4)x = k − 4
|k| − 4 = 0 ⇒ k = 4 v k = −4
Jeśli k = 4 równanie przyjmuje postać:
0 = 0
więc mamy nieskończenie wiele rozwiązań
Jeśli k = −4 równanie przyjmuje postać:
0 = −4
więc mamy sprzeczność
Dla pozostałych k równanie ma jedno rozwiązanie dane wzorem:
23 lut 16:21