matematykaszkolna.pl
Okręgi przecinające się pasażer: Mam teoretyczne pytanie. Czy, jeżeli okręgi przecinają się w dwóch punktach, to prosta łącząca środki tych okręgów będzie prostopadła do prostej łączącej punkty wspólne tych okręgów? Co w rezultacie utworzy nam piekny deltoid ?
20 kwi 20:25
pasażer: pomoże ktoś? :c Może wytłumaczę, po co mi to. Mam dane dwa równania okręgów x2+y2=625 i (x−36)2+(y−15)2=1600 i mam powiedziane że przecinają się w punkcie A i B i mam odległość dwóch tych punktów obliczyć. Stwierdziłam, że zmaganie się z tymi dwoma okręgami w układzie równań to katorga i na bank się pomylę parę razy znając mnie. Więc obliczyłam odległość środków |S1S2|=39 i z twierdzenia cosinusów obliczyłam cosα pomiędzy dwoma promieniami z trójkąta 25,40,39. Zamieniłam na sinα i dwa razy z wzoru na pole obliczyłam wysokość, która (wg. moich założeń) równa 1/2 odległości |AB|. Wysokość trójkątów S1AS2 ( i S1BS2) równa się 24. Wynik: 48. Dobrze?
20 kwi 21:01
Aga1.: rysunekNie wiem czy szybciej, ale rozwiązałam z układu równań i wynik jest taki sam. x2+y2=252 x2+(39−y)2=402
21 kwi 10:24
pasażer: Świetny pomysł Aga1. emotka Tylko wtedy też zakładasz, że x jest prostopadłe do y. Widocznie tak jest, dziękuję! emotka
21 kwi 13:31