Okręgi przecinające się
pasażer: Mam teoretyczne pytanie.
Czy, jeżeli okręgi przecinają się w dwóch punktach, to prosta łącząca środki tych okręgów
będzie prostopadła do prostej łączącej punkty wspólne tych okręgów?

Co w rezultacie utworzy
nam piekny deltoid ?
20 kwi 20:25
pasażer: pomoże ktoś? :c
Może wytłumaczę, po co mi to. Mam dane dwa równania okręgów x2+y2=625 i
(x−36)2+(y−15)2=1600 i mam powiedziane że przecinają się w punkcie A i B i mam odległość
dwóch tych punktów obliczyć.
Stwierdziłam, że zmaganie się z tymi dwoma okręgami w układzie równań to katorga i na bank się
pomylę parę razy znając mnie. Więc obliczyłam odległość środków |S1S2|=39 i z twierdzenia
cosinusów obliczyłam cosα pomiędzy dwoma promieniami z trójkąta 25,40,39. Zamieniłam na sinα i
dwa razy z wzoru na pole obliczyłam wysokość, która (wg. moich założeń) równa 1/2 odległości
|AB|.
Wysokość trójkątów S1AS2 ( i S1BS2) równa się 24. Wynik: 48. Dobrze?
20 kwi 21:01
Aga1.:

Nie wiem czy szybciej, ale rozwiązałam z układu równań i wynik jest taki sam.
x
2+y
2=25
2
x
2+(39−y)
2=40
2
21 kwi 10:24
pasażer: Świetny pomysł Aga1.

Tylko wtedy też zakładasz, że x jest prostopadłe do y. Widocznie tak
jest, dziękuję!
21 kwi 13:31