Geometria
Miraclepl:

Geometria − skąd wzięło się to rozwiązanie?
Witam, nie chce wnikać w to, że to jest zadanie z mechaniki, chodzi mi tylko i wyłącznie o
wytłumaczenie rozwiązania, które opiera się tylko i wyłącznie na geometrii.(obrazek)
Treść:
Line AB o długości l zawieszono miedzy dwiema pionowymi ścianami oddalonymi od siebie o a, przy
czym koniec B zawieszono o b wyżej od końca A, Na linie umieszczono krążek obciążony ciałem o
ciężarze G. Ustalić położenie równowagi oraz naciąg liny.
ODP: krążek ustawia się tak aby obie części liny tworzyły z poziomem jednakowe kąty.
i tu jest podane:
| | a | | G | | 1 | |
cosα= |
| , S= |
| i e= |
| (lcosα−bctgα) (właśnie tej ostatniej odpowiedzi na e |
| | l | | 2sinα | | 2 | |
nie rozumiem − skąd to się wzięło?

.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
20 kwi 20:09
Bogdan:

Może taki rysunek pomoże.
20 kwi 20:49
Miraclepl: Może trochę niefortunnie oznaczylem na rysunku ABC to są punkty na linie. Natomiast b i e (z
malej litery) to odległości.
Ty tutaj oznaczyles w paru miejscach c a takiej wartosci nie mam podanej.
Powiem szczerze dalej nie widzę skąd autor ksiazki wyprowadził e
20 kwi 21:01
Bogdan:
To wykonaj rysunek fortunnie
20 kwi 21:13
20 kwi 21:18
Bogdan:
Nie wyświetla się. Wpisałem c tam gdzie Ty. Podaj, co masz dane patrzą na mój rysunek.
20 kwi 21:30
20 kwi 21:41
Bogdan:
Podaj jeszcze raz wzór na e, w Twoim zapisie w tym wzorze występuje c, którego nie ma
na rysunku
20 kwi 21:59
Miraclepl: Tam jest cotangens (ctg) α, tam żadnego c nie ma
20 kwi 22:37
Bogdan:
Zapis bctgα można zrozumieć jako b*c*tgα (i tak to przeczytałem) albo b*ctgα.
Gdybyś rysunek i zapis zadania wykonał w sposób nie budzący wątpliwości, to wskazówki
otrzymałbyś zdecydowanie szybciej.
Bierzemy mój rysunek.
| a | | e | | e | |
| = cosα ⇒ a = l*cosα, |
| = ctgα ⇒ x = |
| |
| l | | x | | ctgα | |
| a | | e | |
| = ctgα ⇒ a = b*ctgα + 2x*ctgα ⇒ a = b*ctgα + 2* |
| *ctgα |
| b + 2x | | ctgα | |
| | a − b*ctgα | | l*cosα − b*ctgα | |
a = b*ctgα + 2e ⇒ e = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
20 kwi 23:50
Miraclepl: Dziękuję Bogdan i przepraszam za nieścisłości!
Pozdrawiam
21 kwi 00:05
Bogdan:
21 kwi 00:25