matematykaszkolna.pl
Geometria Miraclepl: rysunekGeometria − skąd wzięło się to rozwiązanie? Witam, nie chce wnikać w to, że to jest zadanie z mechaniki, chodzi mi tylko i wyłącznie o wytłumaczenie rozwiązania, które opiera się tylko i wyłącznie na geometrii.(obrazek) Treść: Line AB o długości l zawieszono miedzy dwiema pionowymi ścianami oddalonymi od siebie o a, przy czym koniec B zawieszono o b wyżej od końca A, Na linie umieszczono krążek obciążony ciałem o ciężarze G. Ustalić położenie równowagi oraz naciąg liny. ODP: krążek ustawia się tak aby obie części liny tworzyły z poziomem jednakowe kąty. i tu jest podane:
 a G 1 
cosα=

, S=

i e=

(lcosα−bctgα) (właśnie tej ostatniej odpowiedzi na e
 l 2sinα 2 
nie rozumiem − skąd to się wzięło? emotka. Z góry dziękuję za wszelką pomoc emotka
20 kwi 20:09
Bogdan: rysunek Może taki rysunek pomoże.
20 kwi 20:49
Miraclepl: Może trochę niefortunnie oznaczylem na rysunku ABC to są punkty na linie. Natomiast b i e (z malej litery) to odległości. Ty tutaj oznaczyles w paru miejscach c a takiej wartosci nie mam podanej. Powiem szczerze dalej nie widzę skąd autor ksiazki wyprowadził e emotka
20 kwi 21:01
Bogdan: To wykonaj rysunek fortunnie
20 kwi 21:13
Miraclepl: http://imageshack.us/photo/my-images/818/img20130420195703.jpg Prosze bardzo ,mam nadzieje ze sie wyswietla.
20 kwi 21:18
Bogdan: Nie wyświetla się. Wpisałem c tam gdzie Ty. Podaj, co masz dane patrzą na mój rysunek.
20 kwi 21:30
Miraclepl: http://img818.imageshack.us/img818/1356/img20130420195703.jpg Ten powinien dzialac. Podane mam tylko to co w tresci zadania.
20 kwi 21:41
Bogdan: Podaj jeszcze raz wzór na e, w Twoim zapisie w tym wzorze występuje c, którego nie ma na rysunku
20 kwi 21:59
Miraclepl: Tam jest cotangens (ctg) α, tam żadnego c nie ma emotka
20 kwi 22:37
Bogdan: Zapis bctgα można zrozumieć jako b*c*tgα (i tak to przeczytałem) albo b*ctgα. Gdybyś rysunek i zapis zadania wykonał w sposób nie budzący wątpliwości, to wskazówki otrzymałbyś zdecydowanie szybciej. Bierzemy mój rysunek.
a e e 

= cosα ⇒ a = l*cosα,

= ctgα ⇒ x =

l x ctgα 
a e 

= ctgα ⇒ a = b*ctgα + 2x*ctgα ⇒ a = b*ctgα + 2*

*ctgα
b + 2x ctgα 
 a − b*ctgα l*cosα − b*ctgα 
a = b*ctgα + 2e ⇒ e =

=

2 2