matematykaszkolna.pl
prawdopodobienstwo Alois~: głownie chodzi o pkt b) W pudełku znajduje się 15 par rękawiczek, wśród których dowolne dwie pary różnią się od siebie. Z tego pudełka wybieramy losowo cztery rękawiczki . a) opisz przestrzeń zdarzeń elementarnych doświadczenia losowego

nawias
30
nawias
nawias
4
nawias

tutaj Ω=
= 35*27*29 ( mam nadzieje że się zgadza )

b) oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń : A − wśród wylosowanych rękawiczek są dwie pary wyliczyłam tak :

nawias
15
nawias
nawias
2
nawias

A=

1 
P(A)=

261 
B − wśród wylosowanych rękawiczek nie ma ani jednej pary. Prawdopodobieństwo zdarzeń A i B zapisz w postaci ułamków nieskracalnych. i tu juz mi sie nie zgadza.. myślałam że 30*28*26*24 ale coś mi tu się nie zgadza bo prawdopodobienstwo wychodzi mi większe od 1.. CHYBA ŻE ŹLE WYLICZAM COS.
20 kwi 19:26
Alois~: może ktoś zobaczyć jaki tu błąd emotka
20 kwi 20:20
Mila:

nawias
15
nawias
nawias
4
nawias

|B|=
*24

wybieram 4 pary rękawiczek, potem z każdej pary wybieram jedną, z pierwszej na 2 sposoby (lewą albo prawą), z drugiej na 2 sposoby, z trzeciej pary na 2sposoby, z czwartej na 2 sposoby.
20 kwi 20:22
Alois~: dzięki Mila emotka
20 kwi 20:54
Mila: emotka
20 kwi 21:03
Dominik: wczoraj glowilem sie nad tym zadaniem i nawet pokusilem sie o napisanie tematu na matematyka.pl alternatywny sposob rozwiazania: http://www.matematyka.pl/334159.htm
20 kwi 22:40
Mila: No, zgadza się wynik. Zatem Ala, co masz poprawić w swoim sposobie?
20 kwi 23:01