Wyznacz liczbe miejsc zerowych funkcji f(x)=(k^2-16)x +4-k w zaleznosci od para
Madzik: Wyznacz liczbe miejsc zerowych funkcji f(x)=(k2−16)x +4−k w zaleznosci od parametru k.
20 kwi 19:04
Suavemente: Oblicz Δ tej funkcji
20 kwi 19:17
Madzik: ale raczej nie chodzi tu o obliczenie delty(jest to dział funkcje liniowe)− oblicznie Δ jest
dopiero w dziale funkcje kwadratowe.
20 kwi 19:19
Eta:
| | k−4 | | k−4 | |
f(x)=0 ⇔ x= |
| = |
| |
| | k2−16 | | (k−4)(k+4) | |
0 rozwiązań dla k= −4
1 rozwiązanie dla k≠ −4 i k≠4
nieskończenie wiele rozwiązań dla k= 4
20 kwi 19:26
Patryk: dla a=4 nieskonczele wiele miejsc zerowych
dla a=−4 brak miejsc zerowych
dla a∊(−∞;−4)∪(4;∞) jedno miejsce zerowe
20 kwi 19:28
Patryk: a=k
20 kwi 19:33
Madzik: To jesli w liczniku i mianowniku jest 0 to jest nieskończnei wiele, jesli w liczniku wychodzi
liczba, a w mianowniku 0 to nie ma miejsc, a jeśli wychodzi po podzieleniu normalna liczba to
jest jedno, tak na to trzeba patrzeć, interpretować?
20 kwi 19:35
Madzik: poomocy..
20 kwi 20:09